Lær mere om materialerne hos Langsamt: Uld

Uld er afklippet hår fra pelsen af dyr, eksempelvis får. Uld har en række forskellige gode egenskaber. Først og fremmest er uld meget isolerende, så selv et tyndt lag kan holde en varm. Derudover indeholder uld naturligt fedtstoffet lanolin, som gør at fugt holdes ude, og at ulden bliver selvrensende og derfor sjældent behøver at blive vasket.


Fra dyr til strik

Ulden klippes af fåret, vaskes og spindes til garn, som enten strikkes eller væves. Forarbejdningsprocessen for uld kræver relativt lidt vand og energi i forhold til andre materialer, til gengæld udleder fårene en del drivhusgasser og kan optage store landarealer. At dyrene bruger meget plads er kun et problem, hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget og ikke et problem, hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.


Økologisk uld

At uld er økologisk betyder, at dyret har græsset på en mark uden brug af pesticider, og at fårene heller ikke er sprøjtet med eller badet i insekticider. Derudover er indfarvningen også sket uden kemi, som er mistænkt for at være sundhedsskadelig. Nogle steder græsser dyrene på steder, hvor der naturligt ikke bliver brugt pesticider, og hvor indfarvningen er skånsom, uden at dette uld nødvendigvis er mærket økologisk.


Mulesing-fri uld

At uld er mulesing-fri betyder, at fårene ikke har fået klippet eller skåret halerne af uden bedøvelse. Det er en praksis, som kan forekomme i lande med varmt klima (ex. New Zealand og Australien) for at undgå angreb fra fluer, der kan give kraftige infektioner. Indgrebet er smertefuldt for dyrene, og infektionerne kan undgås via andre mere dyrevenlige metoder. Særligt ved merinould skal man være opmærksom på, at ulden er mulesing-fri. Hvis ulden er certificeret med GOTS eller ZQ Merino, er ulden mulesing-fri.


På huden

Uld er et blødt og meget holdbart og isolerende materiale. Derudover er det meget elastisk uden, at det går ud af form, krøller ikke og kan optage meget fugt uden, at det føles vådt på huden.


Vask af uld

Husk først og fremmest på, at uld ikke behøver at blive vasket særligt ofte og kan blive frisket op ved at hænge udendørs eller i badeværelsesdamp.

Når du en sjælden gang imellem skal vaske uld, er det vigtigt at bruge vaskemiddel særligt tilpasset uld og finvask, som eksempelvis finvask fra Tangent GC. Vask enten i hånden med koldt vand eller i maskinen på et uldprogram ved max 30 grader (dog helst 20 grader) og brug gerne vaskepose.

Undgå tørretumbler og pres i stedet vandet ud med et håndklæde og læg det fladt til at tørre, så det holder formen.

Hvis du vasker i hånden, skal du lægge det i blød i koldt eller lunket vand i 10-15 minutter uden at massere og vride det. Skyl derefter ulden 4 gange, pres vandet ud uden at vride og rul det i et håndklæde. Læg det fladt til tørre i stuetemperatur og undgå helst direkte sollys og radiator.