Fri fragt på ordrer over 499,- Ubegrænset returret. 1-3 dages levering.

Hvad!? Er min kjole lavet af træ?

by Johanne Stenstrup - Bedre Mode

1. august 2019

I denne artikel vil jeg forklare hvordan noget af det blødeste tøj i din garderobe er lavet af træ og komme ind over følgende:

 

Hvad er en regenereret fiber?

Hvad betyder cellulose baseret?

Hvad er forskellen på viskose, tencel, lyocell og modal?

Og hvad er mest bæredygtigt?

 

Men først - ja, noget tøj er lavet af træ. Det kan være al slags træ fra bøgetræ over eucalyptus til bambus. Noget af det tøj kalder vi for hvad det er - fx bambus, mens andet kalder vi for dets stofnavn nemlig viskose, tencel, lyocell eller modal. Det er forvirrende for de fleste, og derfor er der brug for at gå helt tilbage i historien bag materialet og hvordan man omdanner hårdt træ til tøj.

 

Fra træ, til kemikalie, til tøj - hvad er en regenereret fiber?

Materialer lavet af træ kaldes regenererede fibre. Det er fordi man først nedbryder en fiber, i det her tilfælde træ, og senere bygger det kemisk op igen. Helt konkret tager man træ og hakker det til træflis, for så at nedbryde det i en kemisk proces og så bygge det op igen - altså “genskabe”, som er det mere mundrette synonym til regenereret. Men hvorfor?

 

Det hele startede i USA i 1930’erne, hvor silke var populært, men dyrt. Derfor fandt man på en måde at omdanne træ til et silkelignende materiale, der var næsten lige så slidstærkt som bomuld. Silke skulle man importere fra Kina, men træer var der masser af i den nye verden, og man kan levende forestille sig, hvordan materialet blev populært. Faktisk blev det i starten kaldt kunstsilke, og blev især populært under Anden Verdenskrig, hvor selv de rige ikke kunne få fat i silke.

 

Hvorfor har det så gode egenskaber? Hvad betyder cellulose baseret?

Når træet er nedbrudt og genskabt som fiber, er det blevet brudt ned til dets basale kemiske strukturer, nemlig cellulose. Cellulose er de byggesten, som alt plantemateriale består af, og en af naturens store genistreger. Helt kort, så er cellulose det der dannes, når en plante gennem fotosyntesen omdanner vand, CO2 og solenergi til celler. Det er altså de samme grundsten som “almindelige” naturlige materialer som bomuld og hør er lavet af.

Derfor har de regenererede cellulosefibre også de samme gode åndbare egenskaber som bomulden. Men fordi det også er menneskeskabt og ikke naturskabt, så er det langt mere glat og blødt, hvilket gør det ideelt til undertøj, kjoler og fx finere skjorter.

Det meste cellulose materiale kan godt være en lille smule blankt i overfladen, og derfor let forveksles med polyester, men så snart man får det på huden, mærker man forskellen.

 

Hvad er forskellen på viskose, tencel, lyocell og modal?

Lyocell er viskosens bæredygtige lillesøster

Tilbage i 1910’ernes USA, blev det nye lækre materiale kaldt for rayon eller viskose - og i dag bruges navnet viskose mest i Europa og rayon mest i USA. Men her i butikken ser du langt mere tencel, lyocell og modal, fordi det er de mere bæredygtige søstre til viskose.

 

Den oprindelige metode til at omdanne træ til blødt materiale, kræver nemlig en hel masse kemikalier og ressourcer, og foregår ofte under forhold, der ikke er sikre eller regulerede. Det betyder, at der ikke er noget, der afholder fabrikkerne fra at lede det giftige spildevand direkte ud i floderne. Det sker især i Kina og Indien, hvor de fleste viskose fabrikker ligger i dag.

 

Det er et problem, og derfor fandt man i 70’erne en ny kemisk metode til at omdanne træ til stof. Denne metode kaldes lyocell og kræver færre kemiske trin, samt sikrer at 99% af kemikalierne kan genbruges og ikke skal lukkes ud med spildevandet. Faktisk er kendetegnet for lyocell at det bliver produceret i et lukket kredsløb også kaldet “closed-loop systems”, hvilket er langt mere miljøvenligt. Der findes også viskose fabrikker, der er begyndt at genbruge deres kemikalier, men det er langt fra størstedelen.

 

Ud over at lyocell er mere miljøvenligt, har det også bedre egenskaber end viskose, da det ofte falder bedre og er et stærkere materiale. En dejlig sidegevinst ved en renere proces.

Tencel og lyocell

Hvor lyocell er det kemiske navn, er tencel et brandnavn. Det er altså lyocell, der kommer fra én specifik fabrik, nemlig Lenzing i Østrig. Tencel er lavet af FSC certificerede eukalyptustræer. Eukalyptustræerne er utroligt taknemmelige, og kræver hverken vanding eller sprøjtemidler. Og så kan de dyrkes steder, hvor der ikke kan dyrkes fødevarer, hvilket er et stort plus.

Tencel er også det eneste af disse materialer, som har formået at få EU blomsten og Svanemærket - hvilket ikke betyder, at alt tøj lavet af tencel er svanemærket, men at tøj lavet af tencel kunne opnå svanemærket.

 

Modal

Modal er anden generation viskose og altså den mellemste søster i træstof familien. Det er mere blødt end de andre to materialer, og er også stærkere i våd tilstand, hvilket gør det optimalt til undertøj eller andet stramtsiddende tøj, der skal kunne klare sved og stræk fra kroppen.

Modal er desværre også det regenererede materiale, der er mindst informationer om. Firmaet Lenzing skriver at deres modal er lavet af ansvarligt plantede bøgetræer, men ellers ved vi ikke meget om netop modal - det er også det mindst brugte af de fire materialer i denne guide.

 

Bambus

Bambus er blevet populært over de seneste år, og bliver nogle steder udnævnt som det mest bæredygtige materiale. Det er dog tankevækkende, at de firmaer, som sælger bambus, sjældent er de mest gennemsigtige.

Bambus bliver lovprist fordi det vokser utroligt hurtigt, og kræver meget få sprøjtemidler. Men når det skal omdannes til fx blødt undertøj, skal det gennemgå samme proces som viskose.

Der er meget lidt info at finde om bæredygtig bambus produktion, men hvis du alligevel er tiltrukket af materialet, så spørg om det er lavet som viskose eller som lyocell, eller i det mindste om det er lavet i et lukket system, uden udledning.

 

Hvad er det mest bæredygtige?

Hvis du vil være sikker på at købe et bæredygtigt, regenereret materiale, så gå efter en fiber fra Lenzing. Du kan enten læse på vaskemærket om materialet kommer derfra, eller på producentens hjemmeside. Det gælder både for viskose, lyocell og modal.

Hvis du ikke kan finde info om tøjet, så er vores anbefaling, at du altid vælger lyocell frem for de andre, og især frem for viskose. Og husk - det er ikke kun træet, der afgør om materialet er bæredygtigt, men også metoden bag.

 

Om Johanne:

Johanne Stenstrup har en professions bachelor i Fashion Managament fra Københavns Erhvervsakademi og en kæmpe passion for tekstiler og materialer. Hun har siden 2014 blogget om bæredygtig mode, og i processen snakket med utallige teknikere, forskere, designere og leverandører. Til dagligt driver hun Sustain Daily - Danmarks bæredygtige livsstilsmagasin, hvortil der også hører Sustain Daily Podcast.

 

Læs mere om bæredygtig mode på bloggen Bedre Mode:

http://bedremode.nu/

 

Læs mere om bæredygtig livsstil og lyt til podcasten fra Sustain Daily:

Find den her