Fri fragt på alle ordrer i Danmark

sustainability

Materialer

Bæredygtige materialer kan være mange forskellige ting afhængig af fokus. Forskelligt fokus kan blandt andet være: energiforbrug, vandforbrug, arealudnyttelse ved dyrkning og tøjets generelle holdbarhed. Groft beskrevet kan bæredygtige materialer deles op i naturlige materialer fra planter, naturlige materialer fra dyr, og materialer fra forarbejdet træ i form af cellulose.

vælg kategori:
uld - læder - silke
genanvendt
fra planter
regenereret
Alle
Alpaka

Alpaka

Alpaka er afklippet hår fra alpakaen som tilhøre kamelfamilien. Alpaka er lettere, blødere og varmere end fåreuld og mere slidstærk end kashmir uld.  Alpakauld indeholder ikke lanolin, og kan derfor være et godt til allergikere.

 

Fra dyr til strik

Ulden klippes af alpakaen, vaskes og spindes til garn som enten strikkes eller væves. I nogle tilfælde bruges primært de inderste hår fra alpakaens pels og ulden får navnet babyalpaka. Forarbejdningsprocessen for uld, kræver relativt til andre materialer kun lidt vand og energi, til gengæld udleder alpakaerne drivhusgasser, og kan optage stort landareal. At dyrene bruger meget plads er kun et problem hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget, og ikke et problem hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.

 

På huden

Alpaka er i endnu højere grad end andet uld silkeblødt mod huden, og meget holdbart og isolerende. Derudover er det elastisk, uden at det går ud af form, krøller ikke, og kan optage meget fugt uden det føles vådt på huden.

shop Alpaka
Deadstock

Deadstock

Deadstock er ubrugt stof der ligger på lager, da det af forskellige årsager, på et tidspunkt er blevet produceret mere end der var brug for.  Stoffet kan være af forskellige kvaliteter, men med den fælles historie, at det er kasseret, og dermed ligger som en uudnyttet materiale ressource.

shop Deadstock
Genanvendt materiale

Genanvendt materiale

Genanvendte materialer er ofte en kombination af genanvendt og nyt for at sikre en holdbar kvalitet, og kan være af både naturlige fibre som eksempelvis uld og bomuld eller syntetisk som polyester og nylon. Det genanvendte materiale kan både være rester fra fabrikker, eller kasseret tøj fra forbrugere. Ved syntetiske materialer kan det være plastaffald der flyder i naturen. Ved at genanvende materialer spares der samlet set både på vand, kemi, og energi, og det hjælper til at minimere deponering af tøj som affald i naturen. Processen med genanvendelse kan både være en kemisk og mekanisk proces hvor det gamle bliver omdannet til nyt, og hvis tøjet er sorteret i farve kan processen med indfarvning springes over.

shop Genanvendt materiale
Hamp

Hamp

Hamp er et naturligt materiale, der stammer fra den hurtigt voksende og sejlivede hampplante. Hamp kan klare sig udelukkende med regnvand og har ikke behov for pesticider eller insekticider for at holde skadedyr væk. Planten kan gro i områder med både koldt og varmt klima og har i sammenligning med andre naturlige materialer, et højt fiberudbytte dvs. at en stor del af planen bliver til færdigt tekstil. Hamp er som materiale slidstærkt, og har nogle af de samme gode egenskaber som uld, som eksempelvis at være varmeregulerende og modstandsdygtigt over for snavs.

shop Hamp
Hør

Hør

Hør er et naturligt og fornybart materiale fra hørplanten. I sammenligning med bomuld kræver planten mindre vand, og i sammenligning med konventionel bomuld har hør et naturligt mindre behov for pesticider. Når hør er økologisk certificeret med GOTS, betyder det at dyrkningen, forarbejdningen og syarbejdet lever op til bæredygtige kriterier ift. miljø og arbejdsforhold. Herunder ingen brug af pesticider ved dyrkning, og overholdelse af ILO’s regler for gode arbejdsforhold.

 

På marken

Hør kan vokse i og udenfor Europa da den ikke kræver så meget varme. Derudover kan den gro på steder som er uegnet til fødevareproduktion, og kan endda være med til at kultivere jorden. Hørplanten gror hurtig,t og mens den gror optager den CO2.

 

På fabrikken

Forarbejdningen fra plante til fiber kan ske enten ved at høste planten og langsomt lade den blive nedbrudt af varme og vand, eller ved at opløse den med enzymer. Begge processer frigiver fibrene inde i hørplantens stilk, og gør fibrene klar til at blive tørret og spundet.

 

På huden

Hør er åndbart, slidstærk, og bliver blødere med tiden. Derudover krøller hør nemt, og blandes derfor ofte med andre materialer, og hørjersey krøller generelt mindre end almindeligt hør. Hør er temperaturregulerende, og har både kølende og isolerende egenskaber, og kan optage meget fugt uden at det føles vådt på huden.

shop Hør
Kashmir

Kashmir

Kashmir uld er afklippet hår fra pelsen af Kashmirgeden. Håret er utroligt fint og blødt, og derudover strækbar, slidstærk og varme regulerende.

 

Fra dyr til strik

Ulden klippes af geden, vaskes og spindes til garn som enten strikkes eller væves. Forarbejdningsprocessen for uld kræver, relativt til andre materialer, kun lidt vand og energi, til gengæld udleder gederne drivhusgasser, og kan optage stort landareal. At dyrene bruger meget plads er kun et problem hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget, og ikke et problem hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.

 

På huden

Føles dun-let og silkeblødt mod huden, og holder godt på varmen.

shop Kashmir
Lama

Lama

Lamauld er afklippet hår fra lamaen, som sammen med alpakaen tilhøre kamelfamilien. Lamahår er lidt kraftigere end alpakahår, men hvis de groveste hår sorterers fra, er Lamauld endnu mere blød end alpaka. Ligesom Alpakauld indeholder Lamauld ikke lanolin, og kan derfor være et godt til allergikere.

Fra dyr til strik

Ulden klippes af lamaen, vaskes og spindes til garn som enten strikkes eller væves. I nogle tilfælde bruges primært de inderste hår fra lamaens pels og ulden får navnet babylama.  Forarbejdningsprocessen for ulden, kræver relativt til andre materialer, kun lidt vand og energi, til gengæld udleder lamaen drivhusgasser, og kan optage et stort landareal. At dyrene bruger meget plads er kun et problem hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget, og ikke et problem hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.

 

På huden

Lama uld er meget holdbart og isolerende. Derudover er det elastisk, uden at det går ud af form, krøller ikke, og kan optage meget fugt uden det føles vådt på huden. Lama uld kan være kraftigt, og fast i kvaliteten, men hvis de groveste hår sorterers fra, er lamauld ekstremt blødt.

shop Lama
Læder

Læder

Læder er naturmateriale, som regel fra huden af en ko. Fra et bæredygtighedssysnpunkt er læder et komplekst materiale. På den negative side udleder køer en del metangas der bidrager negativt til miljøet, og på den positive side, har læder i sammenligning med andre materialer en meget lang levetid, og bliver kun smukkere med årene. Derudover er skind et restprodukt fra kødindustrien, som fra et ressource perspektiv, hellere skal udnyttes frem for at brændes. Hvis man er vegetar eller veganer, og dermed går mod kødindustrien, vil alternativer til læder selvfølgelig foretrækkes.

 

Eco-læder

Eco-læder er vegetabilsk garvet og indfarvet læder, uden brug af skadelig kemi, så som tungmetaller, krom og formaldehyd. Dette gør også at taskerene er bionedbrydelige, og er generelt langt mere skånsomt for mennesker og miljø. Eco-læder har ift. andre typer læder en lidt hvidlig overflade, der med brug får en smuk lidt mørkere patina.

shop Læder
Lyocell

Lyocell

Lyocell er et materiale der stammer fra træ, og sammen med blandt andet modal og viskose et tekstil der hører ind under fællesbetegnelsen regenererede materialer. At Lyocell er regenereret betyder at naturmaterialet træ brydes ned til sin mindste byggeblok cellulose, og herfra genopbygget til nye fibre, som der kan laves stof af.

 

I skoven

Lyocell kan stamme fra forskellige træsorter eksempelvis bøg og hurtigt voksende bambus og eukalyptus. Generelt kræver trædyrkning ift. bomuld meget mindre vand og brug af pesticider, og udleder omtrent lige så meget CO2 som de optager. Hvis træet er FSC-certificeret betyder det at der plantes lige så mange træer som der fældes.

 

På fabrikken

Når man laver materialerne lyocell, modal og viskose bliver træet først mekanisk og kemisk omdannet til en tyktflydende masse, og derefter kan man via. forskellige metoder spinde og forarbejde fibrene til de tre nævnte materialer. De forskellige forarbejdningsmetoder kræver forskellig mængde vand og kemi ,og giver stof med forskellige kvaliteter. Overordnet set er Lyocell metoden den mest miljøvenlige da forarbejdningen foregår i et lukket system med genanvendelse af vand og kemi

 

På Huden

Lyocell har en meget lang liste af gode egenskaber. Det er blødt, slidstærkt, meget åndbar, holder godt på farven, og kan optage meget fugt uden at føles våd. Derudover er lyocell temperaturregulerende og bakteriehæmmende så det behøver ikke så hyppig vask. Noget lyocell kan krølle lidt ved tørring efter vask, dog kan det nemt stryges væk, og stoffet kan have en silkelignende glans.

shop Lyocell
Modal

Modal

Modal er et materialer der oprindeligt stammer fra træ, ofte bøg. Materialet hører sammen med blandt andet viskose og lyocell ind under fællesbetegnelsen regenererede materialer. At de er regenererede betyder at naturmaterialet træ, brydes ned til sin mindste byggeblok cellulose, og herfra genopbygges til nye fibre, som der kan laves stof af.

 

I skoven

Modal kan stamme fra forskellige træsorter eksempelvis bøg og hurtigt voksende bambus og eukalyptus. Generelt kræver trædyrkning ift. bomuld meget mindre vand og brug af pesticider, og udleder omtrent lige så meget CO2 som de optager. Hvis træet er FSC-certificeret betyder det at der plantes lige så mange træer som der fældes.

 

På fabrikken

Når man fremstiller modal, bliver træet først mekanisk og kemisk omdannet til en tyktflydende masse, og derefter kan man spinde og forarbejde fibrene til tråd, og i sidste ende stof. Modal mærket  som Lenzing Modal ® er patenteret modal fra det østrigste firma Lenzing. Det unikke ved Lenzings metode er at forarbejdningen fra råmateriale til stof sker i et lukket system med rensning og genanvendelse af blødgørende kemi og vand.

 

På huden

Modal er utroligt blødt, og er mere resistent overfor at skrumpe og falme i vask end bomuld. I sammenligning med viskose er fibrene i modal lidt stærkere, og er derfor god til undertøj og sportstøj.

shop Modal
Mohair

Mohair

Mohair-uld er afklippet hår fra pelsen af mohairgeden. Hår fra mohairgeden er blødt og glansfuldt som silke, og derudover strækbar, slidstærk og varmeregulerende.

 

Fra dyr til strik

Ulden klippes af fåret, vaskes og spindes til garn som enten strikkes eller væves, og ofte sammen med andre typer uld . Forarbejdningsprocessen for uld, kræver relativt til andre materialer, kun lidt vand og energi, til gengæld udleder gederne drivhusgasser, og kan optage stort landareal. At dyrene bruger meget plads er kun et problem hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget, og ikke et problem hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.

 

På huden

Føles let og silkeblødt mod huden. Mohair er som andet uld et blødt, og meget holdbart og isolerende materiale. Derudover er det meget elastisk, uden at det går ud af form, krøller ikke, og kan optage meget fugt uden det føles vådt på huden.

shop Mohair
Økologisk bomuld

Økologisk bomuld

Bomuld er et naturligt og fornybart materiale, fra bomuldsplanten. Økologisk bomuld gror uden tilføjelse af pesticider, kunstgødning, vækstregulatorer og genmodificeret frø så hverken vand eller jord forurenes.
Hvis bomulden er økologisk certificeret med GOTS, betyder det derudover, at bomuld fra plante til endeligt stykke tøj lever op til bæredygtige kriterier både ift. miljø og arbejdsforhold.

 

På marken

Økologisk bomuld gror uden tilføjelse af pesticider, kunstgødning, vækstregulatorer og genmodificeret frø så hverken vand eller jord forurenes. Bomuldsplanten kræver meget vand, og nogle marker har brug for mere vand end hvad regnvand kan give, og bruger derfor vandingssystemer. På marken hvor den økologiske bomuld dyrkes, er der udskiftning af afgrøder så jordkvaliteten holdes god, og biodiversiteten fremmes.

 

På fabrikken

På fabrikken blødgøres og indfarves bomulden uden brug af sundhedsskadelig kemi, eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, og vandet renses inden det udledes som spildevand.

 

På huden

Bomuld føles blødt på huden, og er meget fleksibel og slidstærk, og derfor velegnet som hverdagstøj. Jo længere bomuldsfibrene er, desto stærkere og blødere er bomulden. Bomuld med lange fibre er blandt andet ægyptisk bomuld og pima bomuld

shop Økologisk bomuld
Peace silke

Peace silke

Peace silke er silke hvor silkesommerfuglelarven har forladt sit hylster/kokonen før silkefibrene udvindes. Ved peace silke fortsætter det naturlige liv for sommerfuglelarven og kokonen brydes på naturlig vis og koges ikke. Bruddet gør fibrene lidt kortere end vend konventionel silke, og silken blandes derfor ofte med bomuld.
Produktionen af peace silke er meget tidskrævende, men kræver ud over tid kun vand. I silkeproduktionen bruges ingen kemikalier, hverken på morbærtræernes blade som laverne lever af, eller efterfølgende i blødgørelsen og rensningen af silken, og peace silken er derfor naturligt økologisk.

 

På huden

Peace silke har samme egenskaber som almindelig silke. Den tørre hurtigt, krøller mindre end bomuld og isolere godt, både mod kulde og varme. Pace silke har typisk en lidt mere grov og ujævn struktur end andet silke

shop Peace silke
Silke

Silke

Silke er et naturligt og fornybart materiale der stammer fra silkelarvens beskyttende puppehylster (kokonen). Silke er både utroligt blødt og stærk, og kan afkøle om sommeren og isolere om vinteren. Ved dannelsen af silke bruges intet kemi, men der bruges en del vand og energi til opvarmning af vand som bruges til at rense silken.  

 

Fra larve til stof

Silkelaverne avles typisk i Kina hvor de fodres med mulberry blade. For at udvinde silken koges kokonen i sæbevand, og en lang sammenhængende silketråd kan efterfølgende trækkes ud af kokonen.

 

Peace Silke

Ved peace silke, fremskaffes silken ikke ved at koge kokonen. Kokonen opsamles derimod efter larven har forladt kokonen som sommerfugl. Når sommerfuglen forlader kokonen brydes den, og fibrene bliver derefter kortere end ved silke fremstillet på den konventionelle måde. Silkefibrene blandes derfor ofte med bomuld for at gøre den stærk.

 

På huden

Silke er et let, og blødt materiale. Derudover er det meget holdbart, fordi det har en høj strækstyrke.

shop Silke
Syntetisk materiale

Syntetisk materiale

Syntetiske materialer er udvundet af ikke fornybare og bionedbrydelige ressourcer, ofte via udvinding af råolie fra naturgas. De syntetiske materialer kan være nylon, polyester og elastan. Overordnet set bruges der mindre vand ved fremstilling af syntetiske materialer end ved naturlige og regenererede materialer. Dog er vand og luftforureningen højere, og kan være meget skadende og miljøforurenende.

 

I nogle beklædningsgenstande kan en lille procentdel syntetiske materialer være med til at forlænge tøjets levetid. Eksempelvis kan tilføjelse af lidt polyester gøre overtøj og bukser lavet i uld mere slidstærkt, og en lille procentdel elastan kan være med til at styrke undertøj og sportstøj. Elastanen gør at materialet kan strækkes og bøjes uden at det mister sin form, og gør det modstandsdygtigt overfor sved og vask.

shop Syntetisk materiale
TENCEL ™

TENCEL ™

TENCEL ™  er et materiale der stammer fra træ, og sammen med blandt andet modal og viskose et tekstil der hører ind under fællesbetegnelsen regenererede materialer. At TENCEL ™  er regeneret betyder at naturmaterialet træ, brydes ned til sin mindste byggeblok cellulose, og herfra genopbygget til nye fibre, som der kan laves stof af. TENCEL ™  er i bund og grund det samme materiale som Lyocell,  men med den forskel, at det er patenteret og produceret af det Østrigste tekstilfirma Lenzing. Det unikke ved Lenzing’s metode er, at forarbejdningen fra råmateriale til stof sker i et lukket system med rensning og genanvendelse af blødgørende kemi og vand

 

I skoven

TENCEL ™  kan stamme fra forskellige træsorter eksempelvis bøg og hurtigt voksende bambus og eukalyptus. Generelt kræver trædyrkning ift. bomuld meget mindre vand og brug af pesticider, og udleder omtrent lige så meget CO2 som de optager. Hvis træet er FSC-certificeret betyder det at der plantes lige så mange træer som der fældes.

 

På fabrikken

Den kemiske og mekaniske forarbejdning af træmasse i et lukket system med rensning og genanvendelse af blødgørende kemi og vand.

 

På huden

TENCEL ™ har en meget lang liste af gode egenskaber. Det er blødt, slidstærkt, meget åndbar, holder godt på farven, og kan optage meget fugt uden at føles våd. Derudover er TENCEL ™   temperaturregulerende og bakteriehæmmende så det ikke behøver så hyppig vask. Noget TENCEL ™  kan krølle lidt ved tørring efter vask, dog kan det nemt stryges væk og stoffet kan have en silkelignende glans.

shop TENCEL ™
Uld

Uld

Uld er afklippet hår fra pelsen af dyr eksempelvis får. Uld har en række forskellige gode egenskaber. Først og fremmest er uld meget isolerende, så selv et tyndt lag kan holde en varm. Derudover indeholder uld naturligt fedtstoffet lanolin, som gør at fugt holdes ude, og at ulden bliver selvrensende, og derfor sjældent behøver at blive vasket.

 

Fra dyr til strik

Ulden klippes af fåret, vaskes og spindes til garn som enten strikkes eller væves. Forarbejdningsprocessen for uld, kræver relativt til andre materialer kun lidt vand og energi, til gengæld udleder fårene en del drivhusgasser, og kan optage stort landareal. At dyrene bruger meget plads er kun et problem hvis området potentielt kan bruges til fødevarer i landbruget, og ikke et problem hvis dyrene lever i bjergområder uegnet til landbrug.

 

Økologisk uld

At uld er økologisk betyder at dyret har græsset på en mark uden brug af pesticider, og at fårene heller ikke er sprøjtet med eller badet i insekticider. Derudover er indfarvningen også sket uden kemi, som er mistænkt for at være sundhedsskadelig. Nogle steder græsser dyrene på steder hvor der naturligt ikke bliver brugt pesticider, og hvor indfarvningen er skånsom, uden at dette uld nødvendigvis er mærket økologisk.

 

Mulesing fri uld

At uld er mulesing fri betyder at fårene ikke har fået klippet eller skåret halerne af uden bedøvelse. Det er en praksis som kan forekomme i lande med varmt klima (ex. New Zealand og Australien) for at undgå angreb fra fluer der kan give kraftige infektioner. Indgrebet er smertefuldt for dyrene, og infektionerne kan undgås via andre mere dyrevenlige metoder. Særligt ved merinould skal man være opmærksom på at ulden er mulesing fri. Hvis ulden er certificeret med GOTS eller ZQ Merino, er det ulden certificeret mulesing fri.

 

På huden

Uld er et blødt, og meget holdbart og isolerende materiale. Derudover er det meget elastisk, uden at det går ud af form, krøller ikke, og kan optage meget fugt uden det føles vådt på huden.

shop Uld
Viskose

Viskose

Viskose er et materialer der oprindeligt stammer fra træ. Materialet hører, sammen med blandt andet lyocell og modal, ind under fællesbetegnelsen regenererede materialer. At det er regenererede betyder at naturmaterialet træ, brydes ned til sin mindste byggeblok cellulose, og herfra genopbygges til nye fibre, som der kan laves stof af.

 

I skoven

Viskose kan stamme fra forskellige træsorter eksempelvis bøg. Generelt kræver trædyrkning ift. bomuld meget mindre vand og brug af pesticider, og udleder omtrent lige så meget CO2 som de optager.

 

På fabrikken

Når man fremstiller viskose bliver træet først mekanisk og kemisk omdannet til en tyktflydende masse og derefter kan man via. forskellige metoder spinde og forarbejde fibrene til de tre nævnte materialer. De forskellige forarbejdningsmetoder kræver forskellig mængder vand og kemi og giver stof med forskellige kvaliteter.

 

På huden

Viskose har en meget lang liste af gode egenskaber. Det er blødt, slidstærkt, meget åndbart, holder godt på farven, og kan optage meget fugt uden at føles våd. Derudover er Viskose temperaturregulerende og bakteriehæmmende så det ikke behøver så hyppig vask. Noget Viskose kan krølle lidt ved tørring efter vask, dog kan det nemt stryges væk og stoffet kan have en silkelignende glans.

shop Viskose