Fri fragt på ordrer over 499,- Ubegrænset returret. 1-3 dages levering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slow clothing

by Johanne Kjærum

17. februar 2019

Slow clothing er et både poetisk og filosofisk begreb, og helt konkret en måde at købe og bruge tøj. Hvis man tager det umiddelbare billede, af noget der er langsomt og ser det i konteksten af tøj, så giver ordet slow associationer til en tilblivelsesproces hvor der er kredset om detaljerne, og hvor hungren efter de nyeste trends bliver sat til side for at dyrke originalitet og godt håndværk. Efter tilblivelsesprocessen kan det langsomme tempo bevares, ved at den der køber tøjet, vælger det med omhu, og ikke lader sig gribe af en stemning, men i stedet tager det med ro og overvejer om tøjet kan stå distancen, og blive holdt af i mange år.

Slow clothing kan være svær at forklare uden at se det i en sammenhæng med modsætning, nemlig fast fashion. Fast fashion er den hurtigt skiftende mode, hvor øjebliksbilleder af en stil, stemning, farver og referencer skifter i et lynhurtigt tempo, der selv for modeeksperter kan være svær at nå at indfange før den er forbi. Fast fashion dækker også over en produktion hvor efterspørgslens efter nyheder kan skabe den kedelige konsekvens, at tempoet går ud over kvalitet, og presser systuerne til at levere hurtigere og billigere på bekostning af de gode arbejdsforhold og fair lønninger.  Nogle steder bruges ordet slow fashion i stedet for slow clothing, men da ordet fashion dækker over det er er populært her og nu, bliver det modsætningsfuldt, at sætte sammen med slow. Clothing er en mere neutralt og ganske enkelt tekstil på kroppe.

Slow clothing er ikke en stil, men en måde at forbruge og bruge tøj. Slow clothing kan både være klassisk og enkelt og vild og eksperimenterende, alt efter hvad den der køber tøjet har et blødt punkt for. Fælles for tøjet er dog, at det har en kvalitet der gør, at det kan tåle at blive slidt uden at blive grimt, og at det har noget håndværksmæssig kvalitet, hvor tøjet i sin helhed er blevet til med øje for de små detaljer.

 

Hvad du kan gøre:

  • Lav en hurtig analyse af dit tøjskab, hvilke materialer, snit og farver er du særligt glad for

 

  • køb sjældent og køb i naturlige kvaliteter eller tencel og modal der holder sig pænt længe

 

  • lær basale sy færdigheder som at sy en knap og lappe et hul

 

  • Ha modet til at vise den autentiske version af dig selv, og stå ved den korpsform du har, og fremhæv det du er glad for

 

  • Køb noget du kunne forestille dig også at have på næste år og næste år

 

  • Køb kun tøj der får dig til at føle dig godt tilpas

Færre stykker tøj, men til gengæld noget der betyder noget for os i lang tid